Menu

Gatehouse, Gosforth

Date:
2017-
Client:
Private
Status:
Residential conversion and extension

We were appointed to convert a former gatehouse into a contemporary four-bedroom dwelling. Located in the heart of the Gosforth Conservation Area.

Our design is focused on obscuring an adjacent and unsympathetic neighbouring building, through a contemporary new wing. The wing, which is a shadow of the existing in form, uses an unashamedly contemporary material envelope to create a three-sided courtyard. This creates an enclosed arrival space and allows each of the habitable rooms dual aspect over two garden ‘rooms’. Housed within the extension is a dramatic kitchen-family room which is linked to the main building by an elegant glazed corridor. The existing building houses a study, double-height snug, and a spectacular master bedroom suite together with three additional bedrooms and a home gymnasium.